Порозовская банкуха

 

Бодрое утро. Вясковы лад. Порозовская банкуха.

Особая печка, валок и терпение. Узнали секреты приготовления порозовской банкухи.

 

Традыцыя прыгатавання поразаўскай банкухі 

ЖЫВАЯ СПАДЧЫНА

 

 

 

 

Традыцыя прыгатавання «Поразаўскай банкухі»
у Свіслацкім раёне Гродзенскай вобласці

 

Для выпечкі банкухі неабходна падрыхтаваць наступныя прадукты:

 

  • 60 яек;
  • 1 кілаграм вяршковага масла вышэйшай тлустасці;
  • 1 кілаграм смятаны вышэйшай тлустасці;                  
  • 1 кілаграм цукровай пудры (можна выкарыстаць і цукар);
  • 1 кілаграм мукі вышэйшага гатунку,
  • 5-6 пачак ваніліну.

 

Алена Козюк і Ганна ШалкевічНазва “банкуха” у Поразаве замацавалася  ў 30-х гг. ХХ ст. Менавіта ў гэтай мясцовасці банкуху здаўна ўключылі ў мясцовую святочную кухню і захавалі як каштоўную для супольнасці кулінарную традыцыю.

 

Шалкевіч Ганна Станіславаўна навучылася выпякаць банкуху у сваёй суседкі Шалкевіч Марыі Іванаўны, якая у сваю чаргу атрымала гэтыя веды ад сваёй цеткі Паплаўскай Магдалены.

 

Кóзюк Алена Чаславаўна навучылася ад сваёй свякрухі Кóзюк Яніны Іванаўны, якая пераняла ўменне ад Кóзюк Пелагеі Іосіфаўны.

 

«Банкуха» у Поразаве пэўны час была абавязковым атрыбутам вясельнага стала. Драўляны валік пакрываецца вадкім цестам, якое запякаецца побач з адкрытым агнём, затым наносіцца і запякаецца новы слой цеста і так паўтараецца многа разоў.

 

 

 

Баумкухен.

У сучаснай Германіі баўмкухен  прадаецца ў крамах у пераднавагодні час, ён стаў традыцыйнай каляднай выпечкай.

 

 

 

Шакоціс

Літоўцы «шакоціс» лічаць сваёй нацыянальнай стравай, таму яна занесена ў Літоўскі нацыянальны фонд кулінарнай спадчыны.


 

Сэнкач

Сёння ў Польшчы гэты сапраўды каралеўскі пірог па-ранейшаму папулярны. Кулінары пякуць яго на ражне над агнём або гарэлкай і сустрэць яго ў крамах можна круглы год.

Цеста наліваюць на драўляны валік, таму выпечка атрымоўваецца не гладкая, а пакрытая “вырастамі” цеста, якое запяклося пакуль сцякала.

Такім чынам, тэхналогія прыгатавання, знешні выгляд і прызначэнне выпечкі, як урачыстай, вясельнай, святочнай стравы ў нямецкага баумкухена, беларускай банкухі, літоўскага шакоціса і польскага сэнкача падобныя.

Наша беларуская банкуха больш галінастая  і не мае ніякага  дадатковага дэкору, у той час, як баумкухен, сэнкач і шакоціс могуць быць гладкімі, ці дэкараванымі шакаладам і глазурам. 

У Поразаве ўменнем выпякаць банкуху валодаюць гаспадыні з некалькіх сямей у трох пакаленнях.

Прыгатаваннем банкухі зацікавіліся вучні Поразаўскай сярэдняй школы, якія з’яўляюцца ўдзельнікамі аматарскіх калектываў. Яны вывучаюць гісторыю ўзнікнення банкухі, рэцэпт, а асабліва іх цікавіць працэс прыгатавання.

 

О банкухе в нашем Telegram-канале

1. https://t.me/culturesvisloch/12678

2. https://t.me/culturesvisloch/12620

3. https://t.me/culturesvisloch/8418

4. https://t.me/culturesvisloch/8352

5. https://t.me/culturesvisloch/7898

6. https://t.me/culturesvisloch/5860

7. https://youtu.be/j71iHrVzfwA

8. https://youtu.be/1F5eyNOxnYc

9. https://t.me/culturesvisloch/2428

10. https://t.me/culturesvisloch/1900

поделиться в: